Калифорнийският град Купертино - дом на американския технологичен концерн Apple,

...
 Калифорнийският град Купертино - дом на американския технологичен концерн Apple,
Коментари Харесай

Градът на Apple иска свръхбърз влак със скорост 1223 км/ч

 Калифорнийският град Купертино - дом на американския софтуерен тръст Apple, води предварителни диалози за построяването на права с по този начин наречения Hyperloop, с цел да се оправи с казуса с многото пасажери в града. Ако проектите се осъществят, пътешестване до по-големия град Сан Хосе, което в този момент лишава един час, ще трае едвам пет минути, съобщи Бари Чан, общинар и някогашен кмет на Купертино, представен от Engadget.
Hyperloop е нов вид трен, който ще развива скорост до 1223 километра в час. Чрез помпи ще се сътвори вакуум в затворен тунел. В резултат на това съпротивлението на въздуха ще бъде понижено до най-малко, а влакът ще може да форсира доста бързо и с малко сила. Капсулите ще се реят над земята и ще се задвижват и стопират с електромагнитна мощ.Самият град има едвам 60 000 поданици, само че съвсем всеки ден е „ наводняван “ от голяма маса хора, тъй като компании като Apple, Seagate, Trend Micro и доста започващи компании имат централи тук. Все повече и повече разработчици, дизайнери и програмисти идват в Купертино с коли, специфични маршрутки или трен от Сан Франциско и други околни градове. В бъдеще допустимо най-вече от тях би трябвало да се придвижват с  Hyperloop.

Концепцията за влака на бъдещето беше показана за първи път през август 2013 година от бизнесмена Илон Мъск. Компанията Hyperloop Transportation Technologies, която ще създава технологията в Купертино, е учредена от германеца Дирк Алборн.

Той има вяра, че Hyperloop може да промени обществото. Изборът на работни места и на междуличностни връзки би могъл да нарасне трагично, а усещанията за дистанциите също ще се трансформират.

Критиците в плана се съмняват отчасти във опцията за основаването на Hyperloop. За да се форсира тежащата почти 20 тона капсула до съвсем скоростта на звука, в тръбата би трябвало да има налягане, каквото има в Космоса. Експертите се съмняват дали сходен вакуум на разстояние от 100 километра ще може да се изплати, и какво би се случило при терористична офанзива или земетресение.

Въпреки това в международен мащаб технологията притегля интерес. През 2016 година Министерството на превоза на Дубай поръча изследване за изпълнимост. Германският авиоконцерн Lufthansa също прояви интерес към транспортните средства.

Ако в миналото построи линията с Hyperloop, град Купертино ще призове и локалните компании да заплатят своя дан. Предвижда се Apple и Сие да вземат участие във финансирането на поддръжката и разширението на инфраструктурата - посредством такса на база броя чиновници. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР